Foto's van Bart

The world around us, just the way it is!

Boot op het IJsselmeer

In de zomer van 2018 om 22:45 reed ik over de Zuiderdijk in de buurt van Hem en Venhuizen. Ik reed een rondje op zoek naar een mooie plekje om te paar nachtfoto’s te schieten.
Nachtfotografie vind ik uitdagend omdat voor een foto licht nodig is, iets wat er s’avonds en s’nachts weinig is.

Opeens viel mijn oog op deze boot die in het IJsselmeer voor anker lag. Iets verder zag ik ook de gloed van de maan en zo ontstond bij mij het idee een plek te zoeken waar de boot exact in de glinstering van het maanlicht terecht kwam!

Statief opstellen, camera instellen, proef foto maken, beoordelen, instelling aanpassen en dan met een lange sluitertijd (3 seconden) deze foto gemaakt.

Op mijn camera zie ik de foto in het klein en moet ik flink inzoomen om goed te kijken of de foto scherp is afgedrukt, iets wat vaak mislukt met een lange sluitertijd omdat de minste beweging al voor onscherpte zorgt. Thuis op de computer is dat vele malen beter te zien, maar dan kan je de foto niet meer opnieuw maken! Belangrijk dus om er zeker van te zijn dat de foto ter plekke goed gelukt is. Echter pas thuis op de computer komt de echte kick als de foto goed gelukt is!

Strakke horizon, de maan die lekker vel schijnt de boot die midden in de glinstering ligt, net iets onder de horizon perfect in het midden van de foto! Als ik dat besef terwijl ik de foto’s op de computer beoordeel, weet ik waarom ik fotograferen zo gaaf vindt!

Technische details van de foto:
Diafragma F3.5
Sluitertijd 3 sec
Brandpunt 18 mm
ISO 100

Wil je deze foto ook aan de muur? Bestel hem hier:

Ook een email ontvangen als ik een nieuw bericht op mijn website plaats? Vul dan hieronder je e-mal adres in:

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 Foto's van Bart

Thema door Anders Norén